Charkisar, ost och kex.

Vardagslyx nummer två. Charkisar och ost är verkligen det godaste jag vet. Jag kan äta det flera gånger i veckan och förra fredagen åt jag det på bilderna till middag hihi.
Det här är något jag verkligen kan tacka mitt jobb på Ekershallen för, jag jobbade två år i delikatessen där. Då började jag väl verkligen tycka om skinka, salami och olika ostar på riktigt. Man fick dagligen smaka på vad man ville och hittade sina favoriter och hur man kunde kombinera olika delikatesser. 
 
Så här kommer ett gäng tips för de som verkligen aldrig har handlat i en deli men vill göra! 
 
 
Jag älskar att gå till charken i olika butiker och bara peka på exakt vad jag vill ha och hur mycket jag vill ha, hur bitarna ska vara skurna eller hur tunna skivor jag vill ha. Men många har ju ingen aning om "denna värld" och skulle aldrig veta vad man vill ha eller vad man säger när man beställer. Som när man jobbade i delin och någon kom fram och ville ha "3 hg salami tack" , man ba " 3 hg, okej..." sen när man skivat hälfen och visar upp typ 200 skivor och frågar om det räcker så haha. Salami väger ju iiiingenting. Om jag beställer till mig själv så ber jag om 8-12 skrivor och det kostar typ 10-20 spänn. Man äter det ju oftast bara som plock och behöver inte så mycket. 
 
TIPS!
  • Om man inte vet vad man gilllar så är detta tips på goda ganska enkla, milda salamis/lufttorkade skinkor.
    Lufttorkad skinka: Serrano, vanlig parmaskinka (ofta dyrare och segare än serrano) och heter även Prosciutto curdo di parma. 
    Salami : Sopressa, Milano, Magnifico (finns ofta en vanlig och en med chili. Den med chili är stark haha), Chorizo, Felino. Sen finns det massa svenska salamis som är väldigt vanliga som bara heter "vitlökssalami" (vitlök är det dock i nästan alla salamis) "pepparsalami" osv, men säger man "jag vill ha en svensk vitlökssalami" så förstår dom i disken. 

  • OST! Är det bästa jag vet. De är ju många som tycker om vanlig Brie men inte smakat så mycket annat, och det finns alltid vanlig brie i disken, oftast flera olika varianter. En krämigare ost med lite mer smak än Brie är Brillat Savarin, SÅ GOD, min favorit är ju Chévreosten, finns med honungssmak men den gillar inte jag. Hårdostar som kan man hyvla eller skiva stavar av o ha på brickan är Gruyére osten, Chevretten (väldigt mild men god smak), och den vanliga äkta parmesanosten heter Parmigiano-Reggiano om ni vill impa lite. 

  • Många beställer i vikt och då använder man oftast hg(hekto) och som jag skrev så blir ett hekto salami ganska många skivor så där går det att säga antal skivor istället. När det gället ost kollar jag oftast på hur stor biten ser ut bara, och där är 2-3 hk normalt, beroende på hur många som ska äta osv. 

  • Ni måste sen ha kex och chips till detta såkart. I kexväg är det bara att ta några som ni tror ni gillar, jag tar oftas några lättsaltade bara. Sen chips. Alltså ät chips till ostarna. Det är så gott. Jag är så glad för att jag har hittat världens bästa chips. Tunna, lagom hårda, och med smak av parmesan. Alla som har provat dessa har hållt med mig. 


  • Drick en skvätt rödvin till. Jag har ganska nyligen börjat gilla rödvin och är så glad över det då det passarr ju bäst med det till charkisar. Mitt favo är LYNX, lättdrucket men så gott! 

  • Det är inte dyrt att handla i charken, om man inte handlar massor såklart. 
  • Fråga! De som jobbar i charken älskar att få frågor och att hjälpa till. 

  • Exakt såhär kan du säga om du är sugen på en charkiskväll:
    "Jag vill ha 8 tunna skivor var av Sopressa, Milano och Serrano, om ni har dessa? Sen en liten bit var av den vanliga Chévren, Franska brien och chevretten." Peka om ni ser dessa ord på etiketten men inte vet hur det uttalas. Så kommer ni ha en sååå god stund. 

    På den här brickan har jag från vänster : Serranoskinka, Milano och Magnifico (ej chili) (om jag minns rätt), ostarna är: Stora trekanten är chevrette, lilla trekanten är Flöde pikant (finns oftast inte i disken), Klumpen högst uppp är brie och halvcirkeln är Chévre.
     
  •  

Liknande inlägg

rememberthiis.blogg.se:

Gott :D

Emma:

SÅ gott😍 Försöker dock utesluta kött, men blir SÅ sugen på charkisar ibland. Pst, charkisar & rödvin är så himla gott. Eufori!!! Kan vi ha charkiskväll ihop med rödvin?😍

Svar: charkisarna är de enda röda köttet jag äter, kan iinte sluta med😍 ja men det måste vi verkligen ha, bra idé!! 💋
Sofia tranquist

Linda:

Men åh detta är ju verkligen vardagslyx och så himla gott utan att vara alldeles för onyttigt! Me like!

Amanda Jona [SPONTAN]:

Åh så bra tips! Själv brukar jag bara gå förbi charken då jag är en sån som inte riktigt har koll på hur det fungerar ;)

Ljuva Julia:

Guuuud så himla härligt :D Jag handlar sällan i chark, men jag ska testa någon gång, för jag äääälskar ost och kex :) Brukar köpa de som är "färdiga" dock.

Ajlin:

En nyupptäckt favvo på min osthimmel är comté, en fransk hårdost som är otroligt god. Bra rödvin till ostar är ett italienskt amarone. Lite dyrare och bra mycket kraftigare än Lynx men just amarone gör sig så himla bra till hårdostar.

Sara Bladh:

Så gott det ser ut! Jag får kanske ta en tur till charken senare

Therese :

Tack för tips, älskar plockmat och en charkbricka kan man ju variera i de oändliga. Gott e de' 😉

Kommentera inlägget här: